maanantai 30. syyskuuta 2013

≤⊆ℜ SUN RA ℑ⊇≥◊


Space Is The Place (Sun Ra Film 1974). Kesto 81min.


Saturnuksella syntyneen Sun Ran Intergalaktinen Aurinkotutkimuksellinen Arkestra vieraili Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1971.Vierailu oli avaruusmatkailun kannalta ajankohtainen, mutta kosmisen jazzmuusikon teoriat saattoivat silti hämmentää TV1:n vakavahenkisen musiikkiohjelman katsojia.

Intergalactic Arkestran Helsingin konsertin ohjelmistoon kuuluivat mm. teokset Theme of the Stargazers, Love in Outer Space, Calling Planet Earth, Space is the Place, Second Stop is Jupiter, Angels and Demons at Play See All ja To Nature's God.

Toimittajan tiedustellessa, mistä Sun Ran sävellysten inspiraatio kumpusi, tämä vastaa niiden olevan sopusoinnussa maailmankaikkeuden kanssa. Hänen "yhtälöksi" (equation) kutsumansa filosofian mukaan tämä musiikki oli irrallaan niin menneisyydestä, nykyhetkestä kuin tulevaisuudesta. Sun Ra käsitteli pikemminkin "vaihtoehtoista kohtaloa" (alter-destiny), koska "useimmat ovat sitä mieltä että tämä planeetta on joka tapauksessa tuhoon tuomittu".

Sun Ran viesti on, että ihmisten olisi syytä tehdä jotain, mitä eivät ole aiemmin tehneet. He ovat tottuneet tekemään sitä, mikä on mahdollista, ja nykyinen maailma on tämän seurausta. Nyt on siis tehtävä jotain mahdotonta.

Voitaisiinko Maa pelastaa vielä jotenkin? Sun Ra vastaa toteamalla, että ihmiset ovat tähän asti edistäneet vain omia vapauksiaan ja oikeuksiaan. Ei ole huomattu, että perustuslakien pitäisi koskea myös ulkoavaruuden olentoja. Maan päällä liikkuu enkeleitä, mutta yksikään valtio ei ole turvannut enkelien oikeuksia. Ja jos ihminen laskeutuu jollekin muulle planeetalle, voiko hän odottaa saavansa siellä kunnioitusta, ellei vastavuoroisesti kunnioita tänne tulevia?

Orkesteriaan Sun Ra kuvaa lahjakkaiksi muusikoiksi, jotka muu maailma on hylännyt. Esiintyessään hän haluaa soittajiin katsekontaktin, ja myös istumajärjestyksellä on tärkeä merkityksensä fiilikseen. Se luo tiettyjä värähtelyjä, ja sen muuttaminen muuttaa näitä vibraatioita - aivan kuten mikrofonin muoto ja sen edessä liikkuminen vaikuttaa soundiin.

Sun Ra sanoo toimivansa vahvan vaistonsa varassa, ja siksi häntä ei aina käsitetä. Vaikka ymmärtämättömät naureskelevat hänen käytökselleen ja teoilleen, hän suosittelee intuitiota toiminnan ohjenuoraksi myös valtioille ja kansakunnille.
 Sun Ra on lapsuutesi musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.